Графичко решење плаката:
Милојко Милићевић

Ксенија Дивјак је рођена 1924.године у Иванић Граду, у Хрватској.
У Загребу је живела до 1941.године, када као избеглица долази у Београд. Завршила је Академију за ликовну уметност у Београду, на којој је дипломирала 1949. године.
Била је члан "Београдске групе" и „Ладе". Излагала је на многим заједничким изложбама у земљи и иностранству.
Умрла је у Београду 1995.године.

Ксенија Дивјак је једна од уметница која је у нашој историји модерне очигледно остала по страни, иако је цео свој живот посветила уметности и трагању за сопственим сликарским идеалима. По речима Вилема Конена, колекционара, који је био њен пријатељ и мецена, била је „прилично интровертна особа, своје дружење свела је на неколико пријатеља с којима је у континуитету одржавала контакт“. Свесно је изабрала пут изван цењених и актуелних уметничких токова. У свом личном егзилу, неуморно је радила и путовала. Страст према Шпанији, медитеранској баштини, култури и путовањима, обележиће читав њен живот и ствралаштво.
Дела Ксеније Дивјак налазе се у Музеју савремене уметности у Београду, Галерији ликовне уметности Поклон збирка Рајка Мамузића у Новом Саду и у бројним другим јавним и приватним колекцијама.

На изложби у Галерији Centar za kulturu "Gradac" биће изложена дела Ксеније Дивјак, која се, захваљујући поклону Народног музеја у Београду и Легату Оливере Радојковић Чоловић, налазе у збирци Народни музеј Краљево.
О стваралаштву Ксеније Дивјак и изложеним радовима, на отварању ће говорити ауторка изложбе @Suzana Novčić, историчаркa уметности, музејски саветник и кустос Збирке уметничких дела Народног музеја Краљево.

Изложба ће бити свечано отворена 2. марта 2020, у 19:30 сати,
у Galerija "Gradac" Raška / Галерија Центра за културу "Градац" Рашка

Можете је погледати до 16. марта 2020, у друштву и вођење кустоса Sonja Milićević

Добродошли!

Рад наше Галерије можете пратити на http://galerijagradac.simplesite.com/ и на ФБ страници https://sr-rs.facebook.com/galerijagradac.raska/

Одлуком Савета Галерије Центра за културу "Градац", а у договору са Klub likovnih umetnika "Raška škola", од 2017. године, Годишњи Салон радова чланова Клуба ликовних уметника из Рашке, имаће бијенални карактер.

Салон ће, ове 2019. године бити отворен 24. децембра, у 19:30 сати.

Жири, кога чине чланови Савета Галерије "Градац" -  др историје уметности Срђан Марковић, мр вајарства Небојша Савовић Нес и музејски саветник, историчарка уметности Сузана Новчић, својом одлуком ће доделити Награду Салона, која ће добитнику бити уручена на отварању Салона.

Чланови Клуба своје радове могу донети у просторије КЛУ "Рашка школа" (ул. Немањина 20) или у Галерију Центра за културу "Градац" (ул. Ибарска 6).

Рок за достављање радова је 13. децембар 2019. године.

Dec. 2, 2019

Јавно вођење кроз изложбу "Простори сопственог искуства, сећања и историје”

У среду, 4. децембра 2019, од 11:30 ч, у Галерији Факултета уметности у Косовској Митровици, биће одржано јавно вођење кроз изложбу "Простори сопственог искуства, сећања и историје".

Кроз изложбу води аутор концепта изложбе Соња Милићевић, историчар уметности.

Nov. 22, 2019

ГОСТОВАЊЕ у ГАЛЕРИЈИ ФАКУЛТЕТА УМЕТНОСТИ - ПРИШТИНА -ЗВЕЧАН

27. новембра 2019. године у 19 сати, у галерији Факултета уметности Универзитета у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици - Звечан, свечано ће бити отворена изложба на којој ће бити представљено 45 радова из уметничке збирке Центра за културу "Градац" из Рашке.
Збирка је настајала током 18 година одржавања Међународне ликовне колоније "Академија Јелена Анжујска" и садржи преко 400 радова. Доминирају уља на платну, слике рађене акриликом, акварели, али своје место су нашле и скулптуре у дрвету, камену и гипсу, фотографијe, графике, објекти, инсталације, проширени медији... У раду колоније је до сада учествовало 196 уметника, од којих једна четвртина уметника из иностранства: Француске, Непала, Лапоније, Шведске, Италије, Јапана, Русије, Румуније, Белгије, САД, Шпаније, Бугарске, Мексика, Немачке и република бивше СФР Југославије - Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, Босне...
На изложби ће бити заступљено 38 уметника.

У понедељак, 21. октобра 2019, у Galerija "Gradac" Raška / Галерија Центра за културу "Градац" Рашка, биће отворена изложба одабраних радова из збирке Центар за ликовно образовање Шуматовачка. Шуматовачка је установа културе града Београда, која се већ деценију бави прикупљањем радова аутора који представљају савремену уметничку сцену. Збирка је започета са намером да на посебан начин означи прошлост – прикупљањем дела уметника некадашњих полазника и предавача Центра, које су аутори даровали у периоду од 2010. до 2014. године. Од 2015. године, захваљујући подршци Министарства културе и информисања, Шуматовачка почиње да откупљује дела за своју збирку. Долази до промене концепције у одабиру радова, тежи се, не толико актуелности по сваку цену, већ једној уравнотеженој објективности, са намером да се уврсте дела што већег броја аутора који обележавају савремену уметничку сцену од 2000. до данас. Из фундуса који броји око две стотине радова, остварено је до сада више различитих изложби збирке у: Београду, Крагујевцу, Пожеги, Сурдулици, Шапцу, Врбасу, Ивањици, Трстенику, Крушевцу, Пироту, Ариљу, Чачку.

Изложба у галерији Центра за културу Градац у Рашкој, инспирисана је архитектуром излагачког простора....У центру поставке је човек замишљен, забринут, сетан, надахнут, луцидан, узвишен. Осамнаест дела - слике, графике, цртежи, скулптуре, изабрано је пажљиво, са циљем да пружи оквир за промишљање личних и општих тема од значаја. Кључно обележје ове изложбе је да је то интимна и концетрисана поставка, у оквиру које је сваком посетиоцу дата слобода тумачења. Иако се дотиче тема које су универзалне оставља доста простора за поистовећивање и присно разумевање дела. 

 (део текста из каталога, кустос Ксенија Маринковић)

Овом изложбом су обухваћени радови следећих аутора из збирке Шуматовачке: Бранислава Николића, Бранка Миљуша, Владимира Перића, Здравка Јоксимовића, Јадрана Крнајског, Лидије Делић, Љиљане Шуњеварић, Марије Шевић, Милана Краља, Милана Тепаваца Тарина, Милице Лапчевић, Милорада Младеновића, Момчила Моме Антоновића, Немање Николића, Радоша Антонијевића, Срђана Апостоловића и Уроша Ђурића.

Изложба ће бити отворена до 4. новембра 2019.

https://www.facebook.com/events/401122363900871/ 

 

Више о уметничкој колекцији Шуматовачке:

 http://www.sumatovacka.rs/articles/view/45/138/umetni%C4%8Dka-kolekcija-%C5%A0umatova%C4%8Dke---work-in-progress.html?menu_id=76 

Фото: Миљан Недељковић

Изложба је четврта по реду, коју организујемо поводом Дана општине Рашка, а у оквиру пројекта Упознај наш град. 

Свечано отварање је 16. септембар 2019, у 19:30 сати, у Галерији Центра за културу "Градац".

Аутори изложбе: Соња Милићевић и Милојко Милићевић

Кустос изложбе: Соња Милићевић

Дизајн: Миљан Недељковић и Милојко Милићевић

Видео прилози

Плакати

https://www.facebook.com/events/2694879333885262/ 

Отварање изложбе одржаће се у петак, у 19:30 сати.

Добродошли!

 • Креативна радионица за децу - УМЕТНИЧКЕ АВАНТУРЕ ЕВРОПОМ 30. мај 2019, у 11:00 сати

  У оквиру изложбе #ЕвропскифеномениуколекцијиГалеријеМатицесрпске
  у галерији "Градац" одржаће се 30. маја у 11:00 сати, креативна радионица за децу "Уметничке авантуре Европом" .
  На радионици ћемо заједно са малишанима поставити питање шта је културна баштина, и шта је све чини. Кроз слике српских уметника које се налазе у колекцији Галерији Матице српске, а које су изложене у галерији "Градац", откриваћемо, заједно са децом, културно наслеђе Европе.
  На креативан и деци разумљив начин разговараћемо о уметничким авантурама и путовањима српских уметника и на тај начин откривати занимљивости о земљама, знаменитим грађевинама и обичајима других народа, односно свему ономе што чини културну баштину Европе.
  У креативном делу радионице малишани ће цртежом показати да су разумели ову причу тако што ће представити своје лично уметничко наслеђе.
  Радионицу води кустос Галерије Матице српске из Новог Сада.

  Радионица је отворена за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година.
  Пријавите се на време за учешће!
  Пријаве на телефон 064 153 78 31.

  Добродошли!

 • Изложба ВЕЗ Александре Гордић 31. мај 2019, у 19:00 сати

  Изложба је конципирана на основама тзв. женског рукописа, који се у традицији најчешће везује за вез и чипке. У поетском смислу он је лиричан, у уској вези са принципима који се уздижу из перцептивног у домен видљивог у уобразиљи. Покушај да видљиве везове преведе у чипкане цртачке и сликарске структуре, има за задатак да лични микрокосмос учини видљивим и на известан начин означи као свет нежности, љубави и „озвучене“ тишине.
  Намера није да се оживи традиционална уметност, већ да се њено стално проживљавање у нашем окружењу преведе у уметнички језик, који у свом архетипу нужно садржи игре и структуре народне уметности. присуство златне боје, на известан начин уводи светлост, тачније њену онтолошку природу, која би требало да профане мотиве сакрализује кроз наше сећање....
  Лична издвојеност (ауторке) у рурални простор у коме трепери вез начињен руком Створитеља, извесна је паралела утањања у лирични свет слике, која се не плаши да буде лепа...

  Александра Гордић (Павићевић), 1971
  - Факултет ликовне уметности завршила на Цетињу, у класи проф. Драгана Караџића
  - постдипломске студије завршила на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Милана Блануше
  - докторанд на Филозофском факултету у Београду
  Живи и ради у Пожеги.

  Излагала на преко 100 изложби у земљи и иностранству. Више пута награђивана за свој рад.

  Изложба ће бити отворена у оквиру манифестације "Дани краљице Јелене" 2019

Најава изложбе Галерије Матице српске

Поштовани запосленици Галерија Центар за културу "Градац", задовољни су излагањем дигиталних штампаних уметничких радова Европског феномена у колекцији Галерија Матице српске , који ће бити отворени 13. маја у 19:30 сати, а повремено ће се предавати  музеју за 10 ( хттпс: / /ввв.музејисрбије.рс/ ).

Изложба Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске приређена је у Галерији Матице српске од 11. јула до 16. септембра 2018. године, у оквиру програма обележавања Године европског културног наслеђа на националном нивоу. 

Како би и публика у региону и у другим европским земљама имала прилику да кроз комуникацију са уметничким идејама сагледа једно могуће промишљање европских вредности и феномена, осамнаест најрепрезентативнијих уметничких дела са ове изложбе одштампано је на платну и папиру. На овај начин створена је својеврсна „путујућа изложба” и отворена могућност да се посредством дигиталних принтова с одабраним уметничким делима упозна већи број људи.

На изложби ће бити представљена уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. На овај начин издвојиле су се четири теме и целине приказане на изложби: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост. 

На дан отварања изложбе, 13. маја, публика ће имати прилику да чује кустоско вођење кроз изложбу, једне од ауторки Мирославе Жарков, а на дан затварања изложбе, 30. маја биће одржана креативна радионица за децу узраста од 5 до 11 година, под називом Уметничке авантуре Европом.

Најава изложбе:

- на ФБ страници Галерије "Градац": https://www.facebook.com/events/1060836314109810/,

- на сајту Галерије Матице српске: http://www.galerijamaticesrpske.rs/2019/izlozba-evropski-fenomeni-raska.html

 и званичном сајту манифестације Музеји за 10 - Музеји Србије у оквиру програма Галерије Матице српске и Центра за културу "Градац":

https://www.muzejisrbije.rs/2019/04/12/galerija-matice-srpske-2/ и на: 

https://www.muzejisrbije.rs/2019/04/23/centar-za-kulturu-obrazovanje-i-informisanje-gradac-raska-2/

ДОБРО ДОШЛИ!

Стално присутна тенденција ка новим начинима саопштавања уметничког дела, стоји у основи изложбе на којој ће бити представљени радови три академски образована уметника Момира Кнежевића, Зорана Тодора и Жарка Вучковића.
ИЗНОВА ЧИТАЊЕ СЛИКА утроје је концепт у коме се три радикално различите уметничке позиције прожимају у простору, слободно сударају, контрастирају. Оваква поставка, пре свега, омогућава да се сагледају методологије личних искустава сваког од уметника, које по својој студиозности истраживања и страсној посвећености медију, носе печат личног деловања. Управо због своје развијене методологије, сва три уметника, постижу уобличавање интимне филозофије, пројекције природе и просторне енергије до апсолутне пластичности. Није нимало случајно изабрано тројство лично профилисаних ставова према уметности, историјским коренима, генези форме, сопственом бићу, природи, науци, конструкцији и деконструкцији, ритму - спонтаном и срачунатом. Оваквом поставком ритам је подигнут на ниво неприкосновеног услова, те "кичму дела" представља дијалог три самосвојне креативне појаве које прегалачки оживљавају просторе Крагујевца, Смедеревске Паланке и Горњег Милановца.

Очекујемо Вас у петак, 12. априла 2019, у 19:30 часова, у
Galerija "Gradac" Raška / Галерија Центра за културу "Градац" Рашка

Уметнике ће на отварању представити кустос Sonja Milićević, а о радовима ова три надасве занимљива аутора говориће историчарка уметности Tamara Ognjević.

Feb. 28, 2019

Отварање изложбе слика и графика Зорана и Матије Рајковића

Галерија Центра за културу "Градац"
Петак, 1. март 2019, у 19:30 сати

У оквиру изложбе фотографија Рајка Каришића

Уторак, 26. фебруар 2019, у 19:30

Галерија Центра за културу "Градац"

Добродошли!

Рајко Каришић

Рајко Каришић - фотографије

Многи су фотографи походили Хиландар и за собом оставили безброј фотографија, али мало ко је, попут Рајка Каришића, успео да на такав начин пред наше очи и срца постави и представи лепоту и снагу овог места.

О Рајку Каришићу више на: http://www.rajkokarisic.com/ 

Душан Миловановић

О фотографијама Рајка Каришића говориће историчар уметности Душан Миловановић, који ће након отварања изложбе одржати предавање на тему: Хиландар, мати српске духовности

Добродошли у галерију Centar za kulturu "Gradac" Рашка!
Уторак, 19. фебруар 2019, у 19:30 часова

ОПОМИЊАЊЕ НА ДОБРОТУ

TRI POETIKE ORIJENTALNOG

Dec. 20, 2018

Emina Ganić, Emir Čoković, Amra Hodžić Jejna 24. decembra 2018. - 7. januara 2019.

Na kraju 2018. godine, koja je od strane predstavnika Saveta i Evropskog parlamenta, proglašena za Evropsku godinu kulturnog nasleđa, Centar za kulturu "Gradac", izložbom "Tri poetike orijentalnog" želi da ukaže na bogatstvo kulturne raznolikosti u našoj sredini, ali i na dugogodišnju dobru saradnju sa ustanovama kulture, sa njihovim predstavnicima, pojedincima iz svih oblasti kulturnog delovanja, kao i sa umetnicima grada Novog Pazara.
Izložba tri novopazarska umetnika obuhvata 19 radova rađenih tehnikom akrilik na platnu i kombinovana tehnika na platnu, formata 100x100 cm i 100x80cm.
Zajednička inspiracija i motiv autorima je islamska umetnost i arhitektura, kao odrednica koja je pratila njihove poetike u prethodnih 15 godina.
Umetnici su generacijski bliski i godinama unazad su planirali da se predstave jednim ovakvim konceptom.
Emir Čoković, 1978. Novi Pazar
Završio FLU u Prištini, a doktorant je na UNINP. Učesnik više kolektivnih izložbi. Dobitnik tri nagrade za slikarstvo. Živi i radi u Novom Pazaru.
Emina Ganić, 1976. Novi Pazar
Završila slikarstvo na FLU u Prištini. Učestvovala na više kolektivnih izložbi. Član NULUS-a. Živi i radi u Novom Pazaru.
Amra Hodžić Jejna, 1978. Priština
Završila FLU, odsek Grafički dizajn i Engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Prištini. Magistrirala 2008. godine na UNINP. Doktorirala 2016. godine na Univerzitetu u Novom Sadu. Dobitnica I nagrade za dizajn na završnoj izložbi diplomaca. Učestvovala na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Novom Pazaru.

Izložba će biti otvorena u ponedeljak 24. decembra 2018, u Galerija "Gradac" Raška / Галерија Центра за културу "Градац" Рашка u 19:30. Ovom izložbom Centar za kulturu "Gradac" završava izlagačku sezonu u 2018. godini.

Dobrodošli!

Nov. 20, 2018

Изложба САЊА(М) ПСЕ, Видан Папић 23. новембра - 7. децембра 2018

Oct. 27, 2018

Изложба поводом 35. година од смрти Милорада Милошевића Бревинца (уметничка колонија и легат), БРЕВИНАЦ 2-14. новембра 2018.

Oct. 12, 2018

Izložba Sylvie Kovjenić 16-30. oktobra 2018.

Sylvia Kovjenić
Kvadrati: Merna jedinica za zamišljenu površinu između

РАШКА ОД ПРАИСТОРИЈЕ ДО КАСНОГ СРЕДЊЕГ ВЕКА (Изложба поводом обележавања Дана општине Рашка)

Дизајн: Миљан Недељковић и Милојко Милићевић

Идеја о организовању низа изложби, обједињених заједничким насловом Упознај наш град јавила се, 2015. године, након обележавања 170 година од оснивања варошице Рашке, поводом новоустановљеног празника Општине – 17. септембра.

Под покровитељством Општина Рашка

Centar za kulturu "Gradac" годишње реализује по једну изложбу, са жељом да трајно сачува од заборава све што је везано за прошлост (али и садашњост) Рашке.
Трећа у низу изложба, која има за циљ да презентује непокретна културна добра са територије општине Рашка, носи назив "Рашка од праисторије до касног средњег века". 
Изложба је покушај да се пружи увид у најстарију прошлост Рашке, која се сагледава преко резултата археолошких истраживања: периоди праисторије, од неолита преко металних доба, до античке прошлости, када је римска држава на овим просторима организовала своју управу над ибарским аргентаријама, на коју ће се надовезати период ране византијске власти. У средњем веку, када је формирана српска држава, чије средњовековно име Рашка носи и чува у изворној форми, ова област се током XIII века нашла у средишту њене територије, између архиепископије у Жичи и престоног града Раса, уздижући своју економску моћ сребром Копаоника. Отуда посебан део изложбе чини уметност средњег века, која започиње са споменицима раног хришћанства, као изванредним слојем културног наслеђа, а кулминацију има у споменицима XIII и XIV века, да би током турског периода, стваралаштво било сведено у локалне оквире, али ипак живо, на овом простору. 
Конципирана као преглед археолошких локалитета и сакралних споменика, уз симултано коришћење фотографија старијег и новијег датума, оригиналних и копија предмета, макета, докумената, других прикладних експоната и информативних панела, изложба треба да укаже на богату културну баштину Рашке и њене околине, од праисторије и антике, преко средњег века и периода Османске владавине, закључно са крајем 18. века, и да на једном месту, први пут, широј јавности представи истражену и чувану богату археолошку грађу, као и споменике културе са територије општине Рашка. У складу с тим изложба ће, надамо се, допринети да се што више људи, а посебно младих, упозна са оним што се дешавало на овим просторима, што би дало подстицај неговању културе памћења и подстакло на размишљање о укључивању културног наслеђа у развој туристичких потенцијала општине Рашке. 
И на крају, у оквиру обележавања Европске године културног наслеђа, изложба треба да подсети да културно наслеђе Рашке, истовремено представља културно наслеђе Републике Србије и целе Европе. 

Ауторке изложбе и текстова за потребе изложбе и каталога су археолошкиња Татјана Михаиловић (Tatjana Mihailović) и историчарке уметности доц. др Branka Gugolj и Sonja Milićević

Изложба је реализована уз неопходну и несебичну подршку Народни музеј Краљево и Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, у оквиру пројекта под називом #Упознајнашград, који од 2016. године финансира Општина Рашка.

ДОБРОДОШЛИ! 

15. септембар 2018.
20:00 - Galerija "Gradac" Raška / Галерија Центра за културу "Градац" Рашка

АКТУЕЛНЕ ИЗЛОЖБЕ

ГАЛЕРИЈА "ГРАДАЦ" ЖЕЛИ ВАМ ПРИЈАТАН ГОДИШЊИ ОДМОР!

 

Маслине у ветру
Петар Добровић, 1928.

May. 11, 2018

МУЗЕЈИ ЗА 10

Као и претходних година, и ове 2018. године, музеји, културни центри, галерије, библиотеке, архиви и сродне институције широм Србије организују музејску манифестацију „Музеји за 10“.

Од 14 - 20. маја 2018. године, у више од 45 градова и места широм земље публику очекују занимљиве изложбе, велики број радионица и пратећих програма.
Манифестација обухвата Међународни дан музеја (18. мај), Европску ноћ музеја (19. мај) и Националну недељу музеја.
Централна тема овогодишње манифестације „Хиперповезани музеји: Нови приступи, нова публика“ посебно ће нагласити важност данашњих многобројних средстава комуникације и тиме отворити могућност новог приступа у изналажењу нове публике и још отворенијој презентацији културних садржаја.

У складу са овогодишњом темом манифестације на сајту и профилима друшвених мрежа Галерије Центра за културу "Градац" и Центра за културу "Градац" налазиће се, видео снимци са отварања изложби и пратећих програма, као и хаштагови који ће помоћи корисницима да на друштвеним мрежама пронађу и поделе одабране садржаје и фотографије.
Ипак, програм овогодишње манифестације у Центру за културу "Градац" више је усмерен на примере добре праксе, односно на нове музеолошке интрпретативне моделе и приступе, који на другачији и свакако нов начин, успешно мотивишу и привлаче публику да посећују музеје и актуелне изложбе.

👍

ГАЛЕРИЈА ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ, ОБРАЗОВАЊЕ И ИНФОРМИСАЊЕ „ГРАДАЦ“ РАШКА

Национална недеља музеја 14-20. маја 2018

http://www.muzejisrbije.rs/ 

Тема за 2018 : ХИПЕРПОВЕЗАНИ МУЗЕЈИ, НОВИ ПРИСТУПИ НОВА ПУБЛИКА

 

ПРОГРАМ

 http://www.muzejisrbije.rs/2018/04/20/centar-za-kulturu-obrazovanje-i-informisanje-gradac-raska/ 

 

понедељак, 14. мај, 19:30

Галерија Центра за културу “Градац“

ТРИБИНА

МУЗЕЈ И ЊЕНО ВЕЛИЧАНСТВО ПУБЛИКА

Гости:

др Биљана Ђорђевић, Народни музеј у Београду и

др Душица Бојић, Историјски музеј Србије

Трибину води кустос Соња Милићевић, Центар за културу „Градац“ Рашка.

 

 

Трибина представља увод у овогодишњу манифестацију и објединиће два сегмента. У оквиру првог, о почетној идеји и циљу покретања манифестације Музеји Србије десет дана од 10 до 10, о значају повезивања музеја, као и о резултатима постигнутим након три године њеног одржавања, говориће једна од иницијатора и прва координаторка манифестације др Биљана Ђорђевић  из Народног музеја у Београду. У оквиру другог сегмента, директорка Историјског музеја Србије, др Душица Бојић говориће о новим музеолошким интерпретативним моделима и кроз примере добре праксе, односно кроз презентацију успешних изложби Историјског музеја Србије показати како заинтересовати јавност за музеј и мотивисати публику да посећује  музеј и актуелне изложбе.

 

 

 

 

уторак, 15. мај, 19:30

Галерија Центра за културу “Градац“

КОНЦЕРТ:

ТРИО АНИМА “Les Chemins de L’amour“ (Путеви љубави)

 

Трио АНИМА из Ниша чине професорке Факултета уметности у Нишу: Александра Ристић (сопран), Ана Величковић Игић (флаута) и Ингрид Јанковић (клавир). У потрази за новим музичким изразом и изазовом триу ће се придружити њихов колега професор Александар Јаковљевић (виолончело).

На концерту ће бити изведен циклус композиција "Chansons Madecasses" Мориса Равела, оригинално писан за овај квартет, а остале нумере су обраде песама компонованих за глас и клавир. Адаптације свих композиција за овај несвакидашњи састав приредио је млади композитор из Ниша, Предраг Радисављевић.

 

Трио АНИМА из Ниша основан је 2003.године. Током година остварио је трајне снимке за РТС, Радио Београд 202, Радио Нови Сад и Радио Ниш. Гостовао је више пута у емисијама аутора Дејана Ђуровића "Недељом увече" и Мире Адање Полак "Мира Адања Полак и Ви". Рад трија пропраћен је целовечерњим портрет-емисијама на Београдској АРТ телевизији, телевизији Војводина и као и бројним емисијама из домена културе на готово свим телевизијама нишког региона: Нишка телевизија - "Музичко огледало", ТВ5 - "Култура" и др. Концертна активност трија АНИМА пропраћена је и многобројним критикама и приказима од стране многих новинских медија (Политика, Дневник, Народне новине). Део репертоара Трија АНИМА чине аранжмани и оригиналне композиције писане и посвећене овом ансамблу. Поред концертне делатности, значајна особеност триа "Анима" је и рад на аранжирању композиција за овакву врсту састава, па је и тај домен њиховог рада окарактерисан као сасвим успешан. Трио је имао велику част и привелегију да у свом раду сарађује са великанима српске музике: Оливером Ђурђевић, Дејаном Деспићем, Константином Бабићем и др.

Концертна активност триа АНИМА пропраћена је и многобројним критикама и приказима од стране многих новинских медија (Политика, Дневник, Народне новине).

 

 

среда, 16. мај, 19:30

Галерија Центра за културу “Градац“

 

ИЗЛОЖБА:

ЈЕЗИК ХРАНИТЕЉ НАРОДА

Из колекције Музеја Вука и Доситеја Народног музеја у Београду

Гост:

Ауторка изложбе мр Елиана Гавриловић, музејски саветник, кустос Музеја Вука и Доситеја

и

МОНОДРАМА:

"МОЈ ОТАЦ ВУК КАРАЏИЋ"

 

 

Изложба Језик је хранитељ народа документарног је типа и намењена је свима који желе ближе да се упознају са животом и радом прегалаца српског језика и културе: Вуком Стефановићем Караџићем и Доситејем Обрадовићем. Чини је двадесет паноа са текстовима који посетиоцима представљају делатност и рад ова два великана. Текстове прате одабране фотографије портрета хероја српске културе и пејзажа, рађених техником уља, цртежа и акварела који су дело више уметника. Уз њих се налазе и репродукције  фотографија из друге половине 19. века на којима су приказани Вук Караџић и чланови његове породице. Аутори изложбе су мр Елиана Гавриловић, музејски саветник, кустос Музеја Вука и Доситеја и Марина Пејовић, музејски педагог.

 

Језгро збирке данашњег Музеја Вука и Доситеја чини заоставштина Вука Стефановића Караџића коју је крајем 19. столећа Краљевини Србији поклонила његова ћерка, Вилхелмина Мина Караџић. Вуковој збирци придодата је касније скромнија оставштина Доситеја Обрадовића. У збирци Музеја Вука и Доситеја налазе се њихови лични предмети, књиге, писма  и фотографије као и уметничка дела – портрети, здања  и предели којима су ходили великани српске културе. 

 

МОНОДРАМА:

"МОЈ ОТАЦ ВУК КАРАЏИЋ"

Трајање: 40 минута

 

Глумица Љиљана Јакшић маестрално ће оживети лик Вилхелмине Мине Караџић и омогућити посетиоцима да у првом лицу, кроз сентименталну животну исповест Вукове кћери, доживе њено време и успомене. То је прича о занимљивостима из приватног живота, породичним тешкоћама и немаштини у којима је њен отац стварао,  о личностима које су га окруживале и о најзначајнијим догађајима који су обележили њену породицу и за нас све удаљенији 19 век.

 

Монодрама је саставни део мултимедијалног програма, коју у аутентичном амбијенту Музеја Вука и Доситеја у Београду употпуњују приказивање документарног материјала, породичних фотографија и тактови староградских музичких нумера. Монодрама је постала саставни део промоције Београда у кампањи GO BELGRADE за 2018. годину и то у следећим дестинацијама: Бечу, Санкт Петербургу, Љубљани, Загребу, Сарајеву и Бањалуци.

Више на: http://www.vesti-online.com/Scena/Kultura/677116/Premijera-programa-Moj-otac-Vuk-Karadzic-Minina-ispovest  и

                  https://www.youtube.com/watch?v=CAYfLjmHnm4

 

 

 

 

 

четвртак, 17. мај, 19:30

Галерија Центра за културу “Градац“

 

ПРЕДАВАЊЕ:

АНИМИРАНИ GIF И ЊЕГОВА ПРИМЕНА У КУЛТУРИ

Предавач: Соња Јанков, независни кустос

 

Предавање укратко приказује историју овог формата (сајтови фирми, реминисценције на оптичке играчке XIX века), а потом анализира одабран корпус популарних GIF-ова. Кроз анализу ових GIF-oвa, посетиоци имају прилику да се упознају са начинима на које може настати GIF, као и шта све он може да садржи.

Други део предавања је презентација кустоског пројекта GIF и архитектура: визуелна пракса као критика. Посетиоци ће видети како OMA и Penda архитекти, Storefront for Art and Architecture и други аутори и институције користе GIF за архитектуру. Анимирани GIF-oви могу да представе процесе архитектонског пројекта, да документују рушење зграда или макете, да хумористично и критички приступе социјалном становању, просторним политикама, историји архитектуре и свим културолошким аспектима архитектуре. 

 

Анимирани GIF је бесплатан, лако изводљив и технички занимљив формат који се бескрајно врти и природно окружење му је интернет, те је видљив великом броју непредвиђених гледалаца. Све већи број уметника и архитеката га користи у својим презентацијама, као и институције и портали који се фокусирају на културу. Као специфичан вид визуелне комуникације, анимирани GIF је један од најприсутнијих формата у електронској комуникацији.

Соња Јанков (1985, Нови Сад) је независни кустос. Студирала је на Филозофском факултету, усавршавала се у Центру за теорију културе и критику (Праг, Карлов универзитет) и стекла звање мастер културолога на Факултету политичких наука у Београду.

 

 

 

 

 

петак, 18. мај

Међународни дан музеја

7:00 – 19:30

 

 • Кућа Курсулића – Обилазак сталне поставке „Рашка ратна престоница Краљевине Србије 1915“
 • Галерија центра за културу „Градац“ – Изложба ЈЕЗИК ХРАНИТЕЉ НАРОДА

 

19:30

Поткровље Куће Курсулића

 

ИЗЛОЖБА:

АРХЕТИП ОБЛИКА 

Аутор изложбе Лазар Вуковић

 

Изложба представља графичко-литерарни дневник уметника заснован на цртежима–минијатурама. Аутор je инспирацију пронашао у споменичком наслеђу. За основни мотив узима надгробне споменике, полазећи од оних у порти цркве Светих Петра и Павла у Новом Пазару, до меморијалних споменика на бившем југословенском простору, додељујући им нову димензију и други контекст. О радовима ће говорити аутор Лазар Вуковић и историчарка уметности Данијела Матовић.

 

 

 

 

субота, 19. мај

Европска ноћ музеја

19:00  – 01:00

 

ЦЕЛОВЕЧЕРЊИ ПРОГРАМ:

 

19:00 - 21:00

Галерија Центра за културу “Градац“

 

ЋИРИЛИЦА - КУЛТУРНА И ДУХОВНА БАШТИНА СРПСКОГ НАРОДА

Програм „Ћирилица - културна и духовна баштина српског народа“ обухвата предавање и презентацију о историјату ћириличког писма, са посебним акцентом на културолошки аспект и значај писма за историју и традицију једног народа. Видео-презентација која прати предавање богато илуструје материјалне артефакте и хронолошку генезу ћириличког писма од првих записа до данашњих дана. Предавање ће одржати Јања Тодоровић и аутор презентације Душан Тодоровић.

Наведени садржај ће пратити и изложба калиграфских радова Татјане Јанковић, која ће направити осврт на калиграфију као вештину лепог писања нераскидиво везану за историју писма.

 

22:00 - 01:00

Галерија Центра за културу “Градац”

 

РАШЧАНСКИ СПОМЕНАР

 

Другу годину за редом програм у Европској ноћи музеја подразумева окупљање Рашчана, видео-презентацију старих фотографија,  са циљем да се кроз евоцирање успомена, суграђани подстакну да прикупе што већи број старих фотографија и да се забележе њихова сећања, како би се што верније трајно сачувало од заборава све што је везано за прошлост (али и садашњост) Рашке: од изгледа улица, преко архитектуре, културних и уметнички споменика, знаменитости и уметничких збирки, заната и обичаја, до личности које су обележиле историју Рашке кроз разне области људског деловања.

 

 

недеља, 20. мај, 13:00

Галерија Центра за културу “Градац“

 

КАЛИГРАФСКА РАДИОНИЦА

трајање: 3 сата (до 16:00)

 

Калиграфска радионица предствља кратак курс уметности лепог писања. Водитељи радионице Татјана Јанковић и Снежана Ђурђевић ће полазницима показати основе калиграфије, упознати их са настанком ћириличног писма, са првим црквеним записима и писарима, а кроз употребу старог писаћег прибора и материјала за писање полазницима пренети искуства и осећај како се некада писало пером и мастилом на пергаменту.

 

Заинтересовани за учешће у радионици могу се пријавити лично у библиотеци Центра за културу „Градац“ до 18. маја, или на телефон 061 31 10 983. Број места је ограничен.

 

ПРОГРАМ можете наћи на:

 • на званичном сајту манифестације Музеји за 10,

 http://www.muzejisrbije.rs/2018/04/20/centar-za-kulturu-obrazovanje-i-informisanje-gradac-raska/ и на:

 • на ФБ страници Галерије

https://sr-rs.facebook.com/galerijagradac.raska/

 

Током трајања манифестације сви садржаји ће бити бесплатни! Добродошли!

Apr. 17, 2018

ЛАЗАР ВОЗАРЕВИЋ - Слике и цртежи

У четвртак, 19. априла 2018, у 19:30 часова, биће отворена изложба слика и цртежа Лазара Возаревића (1925-1968). Из богате уметничке збирке, коју чува Галерија "Лазар Возаревић" из Сремске Митровице, биће изложено 15 слика и 8 цртежа (међу којима и они из "Косовског циклуса"). Изложба ће омогућити увид у све стилске фазе овог уметника и на добар начин презентовати стваралаштво једног од најособенијих сликара у историји српске уметности друге половине 20. века. Добродошли!

Apr. 3, 2018

Карикатуре Мухамеда Ђерлека Макса - ИЗ МОГ УГЛА

Вечерас у 19:30, биће отворена изложба карикатура нашег познатог карикатуристе Мухамеда Ђерлека - Макса (Max).
Поставка обухвата 22 карикатуре. Аутор за себе каже да "жели до истине да дође сам и да не воли да му је било ко “сервира”. "Осмислио сам свој угао из ког посматрам и тумачим свет трудећи се да будем објективан, да очистим свој суд о виђеном и доживљеном, од емоција и свега оног што би могло да учини да мој коментар (карикатура) обесмисли субјективност. Тада сам сигуран, да оно што радим, вреди и да користи неком. И тако на свој начин промишљам о суштинским одликама људског карактера, о константним устаљеним односима и попут Робина Худа уместо мачем, карикатуром, откидам осмех од оних који су од народа отели осмех и тај осмех враћам народу. И све то чиним из МОГ УГЛА.“

Мухамед Ђерлек - Макс (Max) присутан је на ликовној сцени више од четири деценије. Добитник је највећих признања за карикатуру, међу којима издвајамо: Специјалну награду на Фестивалу карикатуре у Анкари, Специјалну награду на Свјетском фестивалу карикатуре „Хуријет” у Истанбулу, Прву награду на Фестивалу карикатуре у мјесту Фолигно – Италија, Прву награду на Свјетском фестивалу карикатуре „Мој поглед на свет” у Београду, Прву награду на Међународном фестивалу „Дани хумора и сатире Вуко Безаревић” у Пљевљима, као и најпознатије и најцењеније награде у региону, а то је свакако Златни „Пјер” у Београду (2011). Само у претходној 2017. години, добио је три награде за карикатуру на међународним фестивалима “Голден Хелмет” - Крушевац, “Анимал” Планет - Београд и “Аyдин Доган”- Истанбул.
Почетком 2018. године уручена му је и престижна награда “Ахмед Вали”, коју истакнутим појединцима додељује Културни центар Нови Пазар за посебан допринос култури, науци и уметности.
Изложба ће моћи да се види до 18. априла 2018.
Добродошли!

Девојчица у ентеријеру, око 1960 (75x105)
(фотографија је заштићена ауторским правима)

У петак 2. марта отвара се изложба пастела Љубице Цуце Сокић. На изложби ће бити заступљено 24 пастела из колекције Александра Милојевића, које чува Галерија „Рима“ у Крагујевцу. Ради се о пастелима  које је Цуца Сокић за живота скривала од јавности, а који су, након њене смрти, пронађени у атељеу у згради Коларчеве задужбине (преко 160). Највећи број новооткривених пастела Цуце Сокић преузела је за своју збирку Галерија Рима из Крагујевца. Репрезентативни део ове колекције приказан је јавности први пут у Галерији Рима 2010. године, затим 2011. у Спомен збирци "Павла Бељанског" и у Галерији савремене уметности у Смедереву, а 2012. године када је Галерија Рима објавила обимну и луксузну монографију о овој великој уметници, излагани су на великој изложби у галерији Српске академије наука и уметности. 

На изложби у галерији Центра за културу „Градац“ моћи ће да се виде неки од најзначајнијих Цуциних пастела из ове колекције, међу којима апстрактно-асоцијативни пастели, изузетна дела која приказују унутрашњи простор (ентеријер), затим пастели са мотивом женског акта и мртве природе, један број представа женских фигура, портрета и један аутопортрет. Сви заједно доносе нова сазнања о Цуцином стваралаштву.

На отварању изложбе, поред кустоса Соње Милићевић, публици ће се обратити Александар Милојевић, власник Галерије "Рима", а о пастелима Цуце Сокић говориће Невена Мартиновић, историчарка уметности, једна од аутора монографије о Љубици Цуци Сокић.

Изложба ће бити отворена до 16. марта 2018. године.

Jan. 29, 2018

Јован Спасић - ЦРТЕЖИ 5-19. фебруара 2018.

Излагачку сезону започињемо изложбом слика рађених комбинованом техником, младог уметника Јована Спасића.
Насловљени као "Цртежи", радови су настали у истраживачком поступку који комбинује традиционалне сликарске технике (акрил, уљани пастел) и експериментисање са цртачким и текстурама специфичних материјала (ваздушна фолија, линорез). Портрет који уметник најпре упознаје преко цртежа, у сликарском поступку на крају се појављује у виду уреза у густим, пастозним намазима боје.

Фото, извор:
https://www.juznevesti.com/Kultura/Mladom-Vlasotincaninu-nagrada-Oktobarskog-likovnog-salona.sr.html

ЈОВАН СПАСИЋ (Jovan Spasic)

Рођен 18. јула 1993. године у Лесковцу. Средњу уметничку школу „Школа за текстили дизајн завршио у Лесковцу. Дипломирао је на сликарском одсеку Факултета уметности у Нишу 2016. године у класи професора Братислава Башића, постдипломске студије завршио такође у класи професора Братислава Башића 2017. године. Самостално излагао пет пута. Учествовао на око двадесетак колективних изложби и неколико ликовних колонија.

Самосталне изложбе:

2017. Нишки културни центар, Ниш (са Кристином Милошевић), цртежи
и слике;

2016. Галерија Културног центра, Вучје;

2013. Галерија Културног центра, Вучје;

2013. Галерија Културног центра на кеју, Власотинце;

2011. Народни музеј, Лесковац.

Колективне изложбе:       2017. Октобарски ликовни
салон, Лесковачки културни центар, Лесковац; 2016.
OSTEN BIENNALE OF DRAWING SKOPJE, Makedonija;
2016. Галерија Нишког културног центра, МОЗА-
ИЦИ ЗГРАФИТА, Ниш; 2016. VII Бијанале мозаика,
Трагом енергије и светлости, Галерија СКЦ, Нови
Београд; 2016. 33. Ликовни салон, галерија Кул-
турног центра на кеју, Власотинце; 2015. Галерија
Србије. Нишки цртеж великог формата, Ниш;
2015. XVIII Бијанале студентског цртежа Србије,
Дом килтуре „Студентски град“, Нови Београд;
2015. 29. Пролећни ликовни салон, АРТ галерија,
Центар за културу и уметност, Алексинац; 2015.
Изложба цртежа студената Факултета уметности
у Нишу, департман ликовне уметности, Културни
центар Рибница, Краљево; 2015. 32. Ликовни салон,
галерија Културног центра на кеју, Власотинце;
2014. „Homage a Felix Kanitz“, изложба графичких
листова студената Факултета уметности Универ-
зитета у Нишу и ментора, др Франца Цурка, Ниш;
2014. 28. Пролећни ликовни салон, АРТ галерија,
Центар за културу и уметност, Алексинац. 2014.
32. Јесењи ликовни салон, АРТ галерија, центар
за културу и уметност, Алексинац; 2014. Изложба
мозаика и зграфита, студенти департмана за
ликовне уметности, Галерија Завичајног музеја,
Књажевац; 2013. „Портрети“, изложба радова
студената Факултета уметности Универзитета у
Нишу, Галерија Нишког културног центра, Ниш;
2013. 30. Ликовни салон, Галерија Културног цен-
тра на кеју, Власотинце; 2013. 31. Јесењи ликовни
салон, АРТ галерија, центар за културу и уметност,
Алексинац; 2012. 29. Ликовни салон, галерија
Културног центра на кеју, Власотинце; 2011. 28.
Ликовни салон, галерија Културног центра на
кеју, Власотинце.


Награде:

– Прва награда Октобарског ликовног салона, Лесковац, 2017;

– Прво место за карикатуру на тему вина, Власотинце, 2016;

– Свеукупни победник на Светосавском ликовном салону,
Вучје, 2014;

– Дуго место за карикатуру на тему вина, Власотинце, 2014;

– „Гмитар Обрадовић“ за препознатљив ликовни израз у школској 2011/2012,
Лесковац.


Стипендије: – „Доситеја“, Фонд за младе та-
ленте Републике СрбијеНикола Радосављевић (1991), рођен у Ужицу.
Основне и мастер студије завршио на Факултету примењених уметности у Београду, одсек примењене графике у класи редовне професорке Гордане Петровић, 2015.
Добитник је седамнаест награда и признања из области цртежа и графике, од којих су посебно значајне: награда учитељског факултета у Ужицу, на XI Међународном графичком бијеналу суве игле, у Ужицу, (2013); специјална награда жирија за иновацију у стрип уметности (уметничка књига), Међународни салон стрипа, СКЦ, Београд, (2014 и 2016); био је део тима који је освојио златну медаљу Прашког квадријенала, “For provoking a dialogue”, националног наступа студентске секције, Праг, Чешка (2015); награда ФПУ за најбољи графички лист на мастер студијама из фонда Михајло С. Петров, МПУ Београд (2016); награда за допринос техници суве игле и графички лист, VI Међународни бијенале EX LIBRISa, Историјски архив, Панчево (2016); плакета за допринос светском бијеналу цртежа, Остен, Македонија (2017); прва награда на Јесењем ликовном салону у ЦЗК Масука, Велика Плана (2017), награда је додељена за графику Свети додири.
Учествовао на више од сто педесет колективних изложби у земљи и иностранству (Србија, Холандија, Немачка, Кина, Швајцарска, Русија, Бугарска, Македонија, Мађарска, САД…).
До сада је организовао двадесет три самостална излагања по конкурсу и позиву (Котор, Краљево, Београд, Нови Сад, Панчево, Сомбор, Кикинда…), од чега се посебно издвајају изложбе 31 205- цртежи и слике , Градска галерија Котор, Црна Гора, When the world was young, велика галерија Дома културе Студентски град, Нови Београд, изложба графика Кућа од мермера, Центар за графику и визуелна истраживања, ФЛУ, Београд.
Стипендиста је неколико различитих фондова. По избору уредника рубрике магазина ELLE, сврстан у 39 најуспешнијих младих људи у земљи, у области визуелних уметности, новембарско издање.
Учесник графичке колоније “Графика 2016”, Центар за Културу Смедерево.
Студент je друге године докторских студија ФПУ у Београду и
сарадник демонстратор на предмету графика, ФПУ Београд.
Члан УЛУСа, графичка секција.
Бави се графиком, цртежом, и проширеним медијима у области цртежа.
 
Изложба ће бити отворена 3. новембра 2017, у 19:30
Добродошли у у Галерију Centar za kulturu "Gradac"!
Sep. 27, 2017

УПОЗНАЈ НАШ ГРАД: АРХИТЕКТУРА РАШКЕ

Због великог интересовања посетиоци ће, уместо до 30. септембра, како је било предвиђено, моћи да погледају изложбу до 15. октобра 2017. године.

УПОЗНАЈ НАШ ГРАД: АРХИТЕКТУРА РАШКЕ, 17 - 30. септембра 2017.

Идеја Галерија Центра за културу "Градац" Рашка / Galerija "Gradac" Raška о организовању низа изложби, обједињених заједничким насловом "Упознај наш град" јавила се 2015. године, након обележавања 170 година од оснивања варошице Рашке, поводом новоустановљеног празника Општине – 17. септембра.

Друга у низу изложби (након прве о урбанизацији и улицама Рашке, 2016), коју реализује Centar za kulturu "Gradac", а која има за циљ да забележи промене које су од оснивања варошице Рашке до данас утицале на њен изглед, носи назив "Архитектура Рашке". 
Изложба је заправо индикатор архитектонско-урбанистичког развоја Рашке и резултат је истраживања у оквиру пројекта под називом "Упознај наш град", који од 2016. године финансира Општина Рашка
Због недостатка сачуваних изворних података, истраживања током 2017. године, усмерена на проналажење техничке документације и фактографски и хронолошки вредне грађе, нису испунила очекивања аутора. У том смислу, пројекат представља почетне истраживачке напоре, са циљем да се научној јавности скрене пажња на (у историографији) неправедно занемарено градитељско наслеђе Рашке. 
Изложба, с друге стране, захваљујући временској дистанци, представља успешно заокружену целину која пружа увид у временски јасно омеђене периоде током којих се, од оснивања до данас, мењао архитектонски идентитет варошице. Конципирана као преглед архитектонских објеката уз симултано коришћење фотографија старијег и новијег датума, копија изворних планова и пројеката, фрагментарних техничких цртежа, гипсаних одливака и цртежа архитектонско-декоративне пластике, макета и информативних паноа, изложба недвосмислено пружа увид у градитељски развој варошице и крупне цивилизацијске помаке током четири историјска раздобља: 1835-1918, 1918-1941, 1945-1990 и 1990-2017. 
Поред основне намене и значајне документарне вредности коју има изложба, релевантан текст у каталогу изложбе (који ће бити посебно промовисан у децембру месецу 2017) даје јасне назнаке локалној самоуправи, грађевинској служби, стручној јавности и служби заштите културних споменика у ком правцу треба да делају у оквиру својих надлежности.
Аутори изложбе и текстова за потребе изложбе и каталога су историчар архитектуре проф. др Aleksandar Kadijevic и историчарка уметности Sonja Milićević.


Изложбе које, из године у годину, под покровитељством Општинe Рашка, реализује Центар за културу „Градац“ имају за циљ да трајно сачувају од заборава све што је везано за прошлост (али и садашњост) Рашке: од изгледа улица, преко архитектуре, културних и уметничких споменика, знаменитости и уметничких збирки, заната и обичаја, до личности које су обележиле њену историју кроз разне области људског деловања.
Све зложбе за основ имају фотографије које су непроцењиви носачи информација и које, због веродостојности онога што бележе, у сваком тренутку представљају историјски докуменат. Њиховим репродуковањем, на материјалу који обезбеђује трајно чување, формирана је вредна фото-документарна збирка, занимљива како за садашње, тако и за будуће генерације Рашчана, док каталози штампани за потребе изложби, осим основне намене, имају и улогу својеврсних „водича кроз Рашку“, чија је информативна, едукативна и спознајна димензија, захваљујући заступљеним текстовима, драгоцена и за остале који желе да сазнају нешто више о историји и култури Рашке. Отуда и императив у наслову Упознај наш град представља својеврстан позив, подједнако упућен и онима који у њему живе и онима који дођу да га посете.
Верујемо да ове изложбе о Рашки, које бележе промене урбаног и социјалног пејзажа, неминовно настале услед развоја града, представљају вредно сведочанство о претходним временима, али и драгоцен запис нашег времена.

ДЕМИСТИФИКАЦИЈА АПОКРИФА - дадаизам на југословенским просторима

Плакат/дизајн:
Милојко Милићевић

Предавање проф. др Јасне Јованов о дадаизму на југословенским просторима, има за циљ да нас упозна са општим одликама овог глобалног покрета у модерној уметности с почетка 20. века, а пре свега са краткотрајним (1920-1922), али за развој модерних идеја код нас, значајним покретом. Предавање ће бити допуњено пројекцијом филма "Последња дадаистичка представа" (сценарио др Јасна Јованов, режија Александар Давић, реализација РТВ Нови Сад, 1992; 36 мин) који је настао на основу текстова објављених у часописима „DadaTank“ и „Dada Jazz“ Драгана Алексића и „Dada Jok“ Бранка Ве Пољанског (Виргилија Пољанског) и Љубомира Мицића, водећих протагониста дадаизма код нас.
Добродошли!

 НОВОСТИ

Највећа национална музејска манифестација Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 која обухвата Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја, одржаће се од 11. до 20. маја 2017, трећу годину заредом. У претходне две године, заједнички наступ музеја и сродних институција у овој манифестацији учинио је целокупну музејску заједницу видљивијом у јавности. 
Тема овогодишње манифестације "Музеј у гостима" на најбољи начин одсликава намеру организатора да осим подстицања отвореније и боље сарадње између самих музеја, али и музеја и сродних институција, омогући и "да се у једној средини, не само представи институција из друге средине путем изложбе која гостује, већ да се и музеј и баштина једног поднебља представи у другој средини". 
Програм који ће Галерија Центра за културу "Градац" Рашка реализовати у оквиру манифестације у потпуности је одговорио на тему, па ће у јединственој акцији популаризације музеја и сродних институција, њихових активности и баштине коју чувају и негују, током десет дана, у Рашки угостити: Музеј наивне и маргиналне уметности (Јагодина), ПТТ музеј (Београд), Музеј "Рас" (Нови Пазар), Народни музеј Краљево, Галерију "Рима" (Крагујевац), али и бројне појединце који својим активностима доприносе промоцији, афирмацији, унапређењу и очувању културних и уметничких вредности.

ОДВОЈИТЕ ВРЕМЕ ЗА "МУЗЕЈ(Е) У ГОСТИМА" И ПРАТИТЕ

ПРОГРАМ

Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

Centar za kulturu "Gradac" 

(11 – 20. МАЈ 2017.)

- четвртак, 11. мај, 19:30 - Галерија Центра за културу “Градац"

Студијска изложба Музеја наивне и маргиналне уметности Јагодина “Изложбена и издавачка делатност МНМУ 1960-2015”

Изложба је, 2015. године, организована поводом обележавања 55 година рада Музеја - садржи преглед најзначајнијих публикација (монографије, зборници, водичи, графичке мапе, календари, бојанке...) и избор из документационог материјала (позивнице, плакати, разгледнице, банери).

Изложбу прати каталог-монографија.

На отварању изложбе, о музеју ће говорити: Нина Љубомировић, кустос изложбе 

*Садржај изложбе биће употпуњен пројекцијом филма о раду Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине.

- петак, 12. мај, 18:00 – Галерија Центра за културу “Градац"

Представљање Галерије РИМА  основане, у Крагујевцу, децембра 2008. године и промоција три монографије, у издању Галерије РИМА, посвећене цртежима Владимира Величковића

 О активностима Галерије РИМА говориће њен власник Александар Милојевић, а о академику Величковићу, његовим цртежима и монографијама које је издала Галерија РИМА (Величковић - цртежи 1955-1965 (2014); Величковић - цртежи 1965-1975 (2015); Величковић - цртежи 1975-1985 (2016), говориће Невена Мартиновић, историчарка уметности.

- субота, 13. мај, 11:00 – Сала Дома културе  

Геније који је обасјао свет

Предавање о животу и делу Николе Тесле одржаће Жељко Сарић, виши кустос у ПТТ музеју, који је аутор 2 романа и једне илустроване монографије о Николи Тесли. Предавање је намењено свим циљним групама, како за одрасле, тако и за децу и омладину школског узраста.

18: - Галерија Центра за културу “Градац” 

Представљање ПТТ музеја (Београд)

Програм предвиђа упознавање са историјатом ПТТ музеј и предавање о историји поште и телеграфа у Србији, са освртом на историју поште и телеграфа у Рашки.

Предавање, уз видео презентацију, ће одржати Жељко Сарић, виши кустос у ПТТ музеју.

- недеља, 14. мај, 18:00 - Спомен соба “Рашка – ратна престоница Краљевине Србије 1915"

Представљање Музеја “Рас” из Новог Пазара, допуњено изложбом прстења од 4. до краја 19. века из музејских збирки

 О историјату музеја од оснивања до данас и сталној поставци, са освртом на прстење од 4. до краја 19. века из музејских збирки, говориће директорка Милена Рајевић, археолог Владан Видосављевић и историчарка уметности Светлана Чековић.

*Представљање ће бити употпуњено видео презентацијом и изложеном поставком прстења (4-19 в.) из музејских збирки

- понедељак, 15. мај, 18:00 – Галерија Центра за културу “Градац"

Представљање књиге “Два пјесника и слика : поезија Милоша Црњанског и Растка Петровића и експресионистичко сликарство”

О књизи, поезији Црњанског, Растка Петровића и експресионистичком сликарству говориће ауторка књиге Милијана Симоновић.

- уторак, 16. мај, 18:00 – Галерија Центра за културу “Градац”

Премијерно извођење композиција Петра Стојановића (1877-1857) - Игор Алексић, виолина (уз пратњу клавира) 

На концерту ће бити премијерно изведене композиције Петра Стојановића (1877-1857), српског виолинисте и композитора, рођеног у Будимпешти. Петар Стојановић је виолину учио код Јенеа Хубајиа и на Бечком конзерваторију код Јакоба Грина, а композицију код Роберта Фукса и Рихарда Хојбергера. Од 1925. долази у Београд, где ради као професор виолине и постаје  директор музичке школе “Станковић” до 1929. До краја свог живота остаје у Београду.

- среда, 17. мај, 19:30 – Галерија Центра за културу “Градац"

Изложба “Добривоје Божић, изумитељ и конструктор” Народног музеја Краљево, и промоција тематског зборника “Добривоје С. Божић - изумитељ савременог система кочења воза”

 У оквиру изложбе ће о историјату музеја, сталној поставци и активностима музеја говорити музејски саветник Татјана Михаиловић, а о Добривоју Божићу, ванредни професор на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву (Универзитет у Крагујевцу), др Милан Коларевић.

- четвртак, 18. мај, 18:00 - Спомен соба “Рашка – ратна престоница Краљевине Србије 1915"

Предавање о Исидори Секулић

О Исидори Секулић говориће Лаура Барна, ауторка ексклузивне изложбе “Исидора”, реализоване 2016. године у Београду, у Кући Краља Петра I (25. фебруара – 9. марта). Предавању ће претходити приказивање 26-о минутног филма, који је снимила екипа ТВ Обреновац, током трајања изложбе.

- петак, 19. мај, 18:00 – Галерија Центра за културу „Градац“

а) Промоција монографије „Факултет уметности у Приштини - Звечану : 1973-2013. : ликовни одсек“, Факултет уметности Универзитета у Приштини, 2015 , Звечан

О монографији ће говорити декан Факултета уметности из Звечана, мр Зоран Фуруновић, редовни професор сликарства на Факултету уметности у Звечану мр Петар Ђуза и аутор монографије проф. др Срђан Марковић.

                           19:30 - Галерија Центра за културу “Градац”

б) Поетско-музички програм – Руско вече 

Ауторка програма, Анита Панић, говориће стихове и занимљиве детаље из биографија руских песника: Цветајеве, Јесењина, Ахматове, Симонова,Висоцког, Окуџаве, Јанчевецке, а композиције на стихове руских песника певаће уз гитару, Елена Станисављевић, рускиња која живи у Београду.

                субота, 20. мај, 18:00 – Галерија Центра за културу “Градац”

Упознај наш град – Рашчански споменар

 Програм подразумева окупљање Рашчана, евоцирање успомена, кроз прелиставање старих фотографија, са циљем да се прикупи што већи број старих фотографија (које се још увек могу наћи код грађана Рашке) забележе сећања и трајно сачува од заборава све што је везано за прошлост (али и садашњост) Рашке: од изгледа улица, преко архитектуре, културних и уметничких споменика, знаменитости и уметничких збирки, заната и обичаја, до личности које су обележиле историју Рашке кроз разне области људског деловања.

*

Током манифестације од 11. 05. до 20. 05. 2017, у периоду од 12:00 до 14:00 часова  – посетиоци ће уз Стручно вођење моћи да обиђу сталну поставку у поткровљу Куће Курсулића - Спомен собу „Рашка – ратна престоница Краљевине Србије 1915“ 

След историјских догађаја претворио је Рашку у јесен 1915. у привремену ратну престоницу Краљевине Србије. Крајем октобра, у Рашку је приспела Влада, Врховна команда, принц Александар Карађорђевић, представници савезничкох дипломатских мисија, те чиновници важнијих државних намесништава. За седиште Владе била је одређена кућа угледног и имућног Рашчанина Љубомира Курсулића, смештена на самом улазу у град из правца Краљева. Влада је у њој боравила 13 дана, то јест до 12. новембра и за то време одржала 11 седница на којима су, осим свакодневне анализе спољнополитичке и ситуације на бојишту, донете и неке од, показаће се касније, судбоносних одлука по судбину српске државе.

У част 100-те годишњице боравка Владе Краљевине Србије у Рашки, 2015. године, отворен је меморијал – трајна поставка у којој се поред бројних фотографија, аутентичног наоружања, реконструисаних униформи и других релевантних детаља, нашао и простор посвећен славној хероини Првог светског рата, Милунки Савић, која потиче из ових крајева (Копривница/Јошаничка Бања), као и фототипско издање Мирослављевог јеванђеља.

Поред тога у термину од 10:00 до 22:00 часа посетиоци могу да обиђу и:

“Музејски ходник” у коме се налазе изложбене поставке:

– Портрети знаменитих Рашчана

Дуж степеништа између два спрата Куће Курсулића изложено је 16 портрета знаменитих Рашчана, рађених техником уља на платну, које је својевремено Центру за културу „Градац“ поклонио сликар-аматер  Милош Пантовић.

Од 11.05. до 20.05.2017. од 10:00 до 22:00 часа

“Музејски ходник” – Долина векова од Рашке до Краљева

У ходнику, на првом спрату Куће Курсулића, изложене су сериграфије старих разгледница и фотографија из колекције Миланка Јемуовића.

*

Програм ће бити реализован у просторијама Галерија Центра за културу "Градац" Рашка и Спомен собе "Рашка - ратна престоница Краљевине Србије 1915" (http://galerijagradac.simplesite.com/422075472)

Улаз је бесплатан! ДОБРОДОШЛИ!

Самостална изложба Љиљане Шуњеварић, под називом СЕОБЕ:СЛИКА ПРИЗОРА резултат је истраживања у оквиру њеног докторског уметничког пројекта. Изложбу чине слике великог формата (два диптиха димензија 460 x 170м), рађене у техници уља на платну и цртежи рађени уљаном бојом на backlight фолији, оловком на индиго папиру и индиго бојом на папиру.
"Дискурс који Љиљана Шуњеварић успоставља на релацији теме (сеобе) и простора слике (призор) има за циљ да кроз драму непрекидног кретања масе и ре-семантизацију простора слике, докучи савремени доживљај егзистенције. Узимајући у обзир контекст у којем поменути дискурс настаје и ослањајући се на историјско-уметничку тему сеобе Срба, али и на данашњу глобалну мигрантску кризу, изложба истовремено функционише на многим нивоима као: део друштвене историје, део историје уметности, а пре свега као део савремене уметности. Кретање људи, идеја и ресурса карактерише људску историју, ширење цивилизације, оно је катализатор за промене социјалних, националних, али и културних идентитета. Упоредо са тим променама мењала се и функција уметности, која се „постепено премештала из сфере интерног и приватног уметниковог контекста у простор шире, јавне комуникације“ (С. Мијушковић). Отуда се и слика призора Љиљане Шуњеварић на нивоу комуникације у оквиру савремене уметности мора схватити као истраживање алегоријског потенцијала сцене сеоба њених значењских компоненти изведених из тематике везане за простор егзистенцијалне, друштвене и политичке реалности средине.

Слику призора, Љиљана Шуњеварић гради поступком легитимне апропријације –прилагођавањем фрејмова преузетих из филма Сеобе Александра Петровића. Овакав вид стваралачке процедуре омогућио јој је да створи нову ситуацију, а самим тим и ново значење за познату сцену и да доведе у паралелу преобликовану слику призора (њено значење) са реконфигурацијом као универзалним аспектом људског стања (егзистенцијом)."

Соња Милићевић, историчарка уметности
(Из текста за каталог)

Љиљана Шуњеварић(1979) рођена је у Ужицу. Дипомирала је и магистрирала Сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду. Активно излаже на групним и у земљи и иностранству од 2000. године (Бугарска, Италија, Мађарска, Мексико, Румунија, Босна и Херцеговина итд.).
Значајне самосталне изложбе: Мапа (2009, Београд), Архетип(2011, Београд, Чачак), Хомосацер (2012, Пожега), Новодевичје (2014, Шабац), Новодевичанско/ремаке (интервенција на јавној скулптури „ЛазаЛазаревић“ у шабачкој Господар Јевремовој улици, 2015, Шабац), Призори (2015, Београд), ЗавршавајућиЛеонарда (2016, Краљево), Сеобе: Слика призора (2016, Београд.)
Награђивана је из области цртежа. Радови су јој присутни у уметничким збиркама КЦ Пожега, КЦ Чачак, КЦ Нови Пазар, Галерији савремене уметности у Зрењанину, колекцији Града Београда и у више приватних колекција.
Од 2013. је у звању доцента запослена на Факултету уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, на предмету Сликање. Члан је УЛУКМ-а, УЛУС-а и УВУУ-а.

Добродошли! Позивнице

Галерија слика "Сава Шумановић" у Шиду

Centar za kulturu "Gradac" са поносом истиче гостовање Galerija slika "Sava Šumanović" u Šidu и има задовољство да Вас позове на свечано отварање изложбе „Дечији ликови у сликарству Саве Шумановића“. 
Ово је први пут да публици у Рашки представимо оригинална дела једног од најзначајнијих сликара српске уметности 20. века. 
Одлучили смо се да у Галерија Центра за културу "Градац" Рашка изложимо циклус слика који припада позном стваралаштву Саве Шумановића и који је, без сумње, концепцијски најјасније дефинисан циклус у Шумановићевом опусу. Ради се о серији дечијих ликова, насталој током пролећа и почетком лета1939. године у Шиду. 

Изложба броји 26 слика које се чувају у уметничком фонду Галерије слика "Сава Шумановић".

Свечаном отварању присуствоваће гости из Шида, а публици ће се обратити Весна Буројевић, директорка Галерије слика "Сава Шумановић".

Добро дошли у Centar za kulturu "Gradac" Општина Рашка!

4. април, 19:30, Галерија Центра за културу "Градац" Рашка

 

Позивнице

Татин дечко, 2010

У понедељак 6. марта, у 19:30 у  Галерија Центра за културу "Градац" Рашка биће свечано отворена изложба скулптура "Лична искуства", аутора Марка Црнобрње.Изложба "Лична Искуства" - МАРКО Црнобрња 6-26. марта 2017.

Марко Црнобрња, један од најзапаженијих савремених вајара, рођен је у Обреновцу 1978. године. Средњу Школу уметничких заната завршио је у Шапцу, на одсеку за дуборез. Дипломирао је вајарство 2005. године на Факултету Ликовних Уметности у Београду, у класи професора Мрђана Бајића. Члан је УЛУС-а од 2005.године.

Излагао је на више групних, а до сада је имао и више од десет самосталних изложби. Његове скулптуре се налазе у оквиру сталне поставке Педагошког музеја у Београду, Колекције Зептер и неколико приватних колекција.
 

ЛИЧНА ИСКУСТВА

Кроз циклус скулптура које дочаравају поједине догађаје и атмосферу из детињства, Марко Црнобрња материјализује контрапункт одрастања сагледан из различитих перспектива. Лична искуства из детињства уметник сада редефинише са позиције  родитеља. У тој комплексној паралели Црнобрња подједнако преиспитује своје одрастање колико и одрастање своје деце, позиционирајући се истовремено и према прошлом и према садашњем времену. Све скулптуре карактерише препознатљива форма од дрвета и метала, измештена у недефинисан простор, са конкретно наглашеном моментом, односно друштвеном конструкцијом у којој дете има или активну или пасивну улогу. Јунак ове приче о одрастању је дечак - сам или у друштву, кога уметник врло одређено смешта у сферу његових интересовања или у одређене ситуације и догађања.  Дечија семантичка перцепција света овде је преобликована у конкретне ситуације где су дечија игра и образовање чешће друштвено посредована, него што се одвијају спонтано, па уметник критички разматра ситуације у којима дечија жеља да (не)обавља исте „послове“ као одрасли бива на различите начине ограничена или подстицана. Немогућност или неспособност да успеју у намерама, дете неминовно суочава са искуством које заправо чини наратив ове изложбе. У дубљем слоју психолошког подтекста сучељавају се радосна и болна искуства, полет и оптимизам, али и страх и агонија одрастања, са компромисом и одговорношћу родитељства.

Отуда скулптуре Марка Црнобрње актуелизују питање како из угла родитеља, зрелог и промишљеног, подстицати знатижељу детета, како јачати његове интелектуалне, практичне и супериорне психичке функције, а не нарушити његову потребу да кроз игру уради оно што је у стању, а не оно што је дозвољено или се од њега очекује.

 Соња Милићевић, кустос Галерије "Градац"

ДОБРОДОШЛИ у Centar za kulturu "Gradac" на Изложба "Лична Искуства" - МАРКО Црнобрња 6-26. марта 2017. 

Позивнице 

Прошле, 2016. године навршило се 10 година од смрти сликара Цветка Лаиновића и тим поводом су, у Београду, одржане две изложбе - у септембру је у Галерији 212 био изложен део уметниковог опуса, а у децембру је отворена велика ретроспективна изложба у Галерији РТС-a, која је затворена 10. фебруара 2017.
У знак сећања на овог сликара и писца, који је у Галерија Центра за културу "Градац" Рашка излагао три пута: 1998 - слике, 2001 - цртеже и 2002 - као учесник Међународне колоније "Академија Јелена Анжујска", и коме је Centar za kulturu "Gradac", 2002. објавио књигу афоризама "Стид од ријечи", само десет дана након ове велике изложбе, Центар организује мању ретроспективну изложбу, са фокусом на слике настале током последњих година уметниковог живота. 
Цветко Лаиновић је по много чему аутентичан сликар, али ће остати упамћен по белим сликама на којима доминира црн, танак, деформисан цртеж.

Цветко Лаиновић je рођен у Подгорици, где је завршио основну и средњу школу. Сликарство је студирао у Љубљани и Загребу. На Академији ликовних умјетности у Загребу дипломирао је 1954. године. Такође је дипломирао и математику на Педагошкој академији у Никшићу 1967. године. Члан је УЛУЦГ-а од 1956. и УЛУС-а од 1970. године. Самостално је излагао 75 пута, од тога 25 пута у иностранству. Групно је излагао неколико стотина пута,  у земљи, тако и у иностранству. Три пута излагао на Јесењем париском салону, по њиховом позиву. Објавио је 11 књига, са темама: уметност, небо, љубав и самосазнавање. Уручене су му бројне награде и признања, међу којима су, осим прве награде Академије ликовних умјетности из 1954. године и: награда поводом ослобођења Цетиња (1965), награда поводом ослобођења Подгорице (1969), награда„13. јули“ (Подгорица, 1977), престижна награда„Божа Илић“ за 1999. годину (Прокупље, 2000), Златна значка од Културно просветне заједнице Београда за допринос развоју културе у Републици Србије (2002), и прва награда, на првом бијеналу акта „Марко К. Греговић“, Петровац на Мору (2004).

До своје смрти, 2006. године, живео је и радио у Београду.


Добродошли!

Позивнице

МАРИЈА ВУКОСАВЉЕВИЋ - слике и таписерије - САЛАМАНДРА САЛАМАНДРА 6-21. 12. 2016

Саламандра семе

Centar za kulturu "Gradac" након реновирања и санације појединих делова наставља излагачку активност и у Галерија Центра за културу "Градац" Рашка, организује Изложба слика и таписерија - Саламандра Саламандра

Изложба ће бити свечано отворена у уторак, 6. децембра 2016. године, у 19:30 часова!

Марија Вукосављевић рођена је у Ваљеву 1979. године.
Дипломирала је на ФПУД у Београду.
Од 2004-2010 боравила је у манастиру Градац, где је основала радионице за вез и ткање. Од тада се, између осталог, бави и израдом икона, као и плаштаница и црквене одежде у техници веза. 
Члан је УЛУПУДС-а.

ИЗЛОЖБА РАДОВА У СТАКЛУ АЛЕКСАНДРА М. ЛУКИЋА 30. 09 - 15. 10. 2016.

ДАН ПРВИ - Александар М. Лукић

МАГИЧНА РЕЧ НОВЕ ПОЕТСКЕ СТРУКТУРЕ РАДОВА У СТАКЛУ

Уобичајени стандарди у излагачким активностима, када су у питању ликовне технике примењене на стаклу, довели су до претпоставке да се предмети настали у техникама витража поистовећују са начином презентовања других ликовних радова: слика, графика и цртежа, што код посетилаца често производи одређену врсту замора.

Променом техничких могућности обраде стакла и комбинацијом савремених материјала - витраж, скулптура од стакла и утилитарни предмети, нуде потпуно нов начин сагледавања радова насталих у неколиким потпуно различитим техникама производње стакла у пећима на високим температурама.

Изложба радова у стаклу Александра М. Лукића, промовише нова виђења и домете, ове, код нас често занемариване технике.

Галерија Центра за културу "Градац" Рашка

ИЗЛОЖБА Упознај наш град: УЛИЦЕ РАШКЕ 16 - 30. септембра 2016.

            Идеја о организовању низа изложби, обједињених заједничким насловом Упознај наш град јавила се, 2015. године, након обележавања 170 година од оснивања варошице Рашке, поводом новоустановљеног празника Општине – 17. септембра.

            Под покровитељством  Општина Рашка, Centar za kulturu "Gradac"  годишње реализује по једну изложбу, са жељом да трајно сачува од заборава све што је везано за прошлост (али и садашњост) Рашке: од изгледа улица, преко архитектуре, културних и уметничких споменика, знаменитости и уметничких збирки, заната и обичаја, до личности које су обележиле њену историју кроз разне области људског деловања.

            Изложбе за основ имају фотографије које су непроцењиви „носачи“ информација и које, због веродостојности онога што бележе, у сваком тренутку представљају историјски докуменат. Њиховим репродуковањем, на материјалу који обезбеђује трајно чување, формирана је вредна фото-документарна збирка, занимљива како за садашње, тако и за будуће генерације Рашчана, док каталози штампани за потребе изложбе, осим основне намене, имају и улогу својеврсних „водича кроз Рашку“, чија је информативна, едукативна и спознајна димензија, захваљујући заступљеним текстовима, драгоцена и за остале који желе да сазнају нешто више о историји и култури Рашке. Отуда и императив у наслову Упознај наш град представља својеврстан позив, подједнако упућен и онима који у њему живе и онима који дођу да га посете.

            Верујемо да ове изложбе о Рашки, које бележе промене урбаног и социјалног пејзажа, неминовно настале услед развоја града, представљају вредно сведочанство о претходним временима, али и драгоцен запис нашег времена.

            Прва у низу изложби фото-документарног типа, која има за циљ да забележи све промене које су временом утицале на другачији изглед града носи назив Улице Рашке.

            Изложба обухвата првих 11 улица које су уцртане на плану варошице Рашке из 1938. године. Упркос томе што се територија варошице временом ширила, мрежа улица увећавала, а време, догађаји и наставак историје уписивали промене у називе појединих улица, оне и данас чине уже градско језгро: Тодора Милићевића (Пашићева), Предрага Вилимоновића (Курсулина), Немањина, Карађорђева, Душанова, Студеничка,Светог Саве(Драгољуба Пауновића), Ибарска (Душана Јемуовића), Милуна Ивановића, (Призренска), Ратка Луковића (Карантинска) иДр Јовановића (Замфила РадошевићаПљакина). Свака од улица је представљена са онолико фотографија колико је пута забележена и сачувана промена њеног изгледа, „разрешавајући“ уједно и њихове називе.

            Прикупљене малобројне и ретке фотографије поменутих 11 улица, на којима је забележен некадашњи изглед варошице (а које се још могу наћи код житеља Рашке или у архивима) упоређене са  фотографијама које бележе њихов изглед данас, занимљивo су и вреднo сведочанство, како са становишта посматрача, тако и са становишта историје.

            

Отварање: 16. септембар 2016, у 20 часова, 
у Галерија Центра за културу "Градац" Рашка

ДОБРОДОШЛИ!

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ РАДОВА УЧЕСНИКА 15. САЗИВА МЕЂУНАРОДНЕ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ "АКАДЕМИЈА ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА" 2016

У понедељак, 15. августа 2016. године, у Галерија Центра за културу "Градац" Рашка, биће отворена изложба радова учесника 15. сазива Међународне ликовне колоније "Академија Јелена Анжујска", одржане у Рашки у периоду од 29. јула до 5. августа.

Отварање је заказано за 20 часова.

http://www.bibliotekaraska.rs/rds2016/session/otvaranje-izlozbe-xv-saziva-medjunarodne-likovne-kolonije-akademija-jelena-anzujska/ 

НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ: С ОБЕ СТРАНЕ ОБЈЕКТИВА

 

Дипломата и колекционар Павле Бељански (19. јун 1892 − 14. јул 1965), у периоду између два светска рата, посветио се стварању колекције модерне српске уметности. Део његове уметничке збирке први пут је изложен у Градском музеју у Сомбору (1945–1952), а затим је колекција у фрагментима представљена у Музеју града Београда (1952–1957). Већ тада је препозната као изузетно вредан, значајан и стилски заокружен пресек сликарства модерне уметности с југословенских простора. Након потписивања Уговора о поклону с Извршним већем АП Војводине 1957. године, колекција Павла Бељанског смештена је у наменски пројектовану зграду (архитекта Иво Куртовић). За јавност је Спомен-збирка Павла Бељанског отворена 22. октобра 1961. године. Поред сто осамдесет пет репрезентативних, антологијских дела тридесет седам аутора, Спомен-збирку Павла Бељанског употпуњавају и два меморијала: Меморијал Павла Бељанског (1966) и Меморијал уметника (1971).

 

У Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, чува се четрнаест ремек-дела Надежде Петровић.

Изложбу "Надежда Петровић: с обе стране објектива", којом је Спомен-збирка, током 2013. године обележила 140 година од рођења уметнице, до сада је видело oкo 12.000 посетилаца. 
Након премијерног приказивања у Новом Саду, изложбу је, до данас, могла да види и публика у другим градовима (Београд, Бања Лука, Чачак, Ниш, Ваљево, Инђија, Велика Плана, Смедеревска Паланка, Крагујевац).

Ауторка изложбе и управница Спомен-збирке Павла Бељанског, др Јасна Јованов је током вишегодишњег истраживања обимне документарне грађе о Надежди Петровић (1873–1915), која се сматра једном од најзначајних српских сликара с почетка 20. века, дошла до драгоцених фотографија које доказују да је Надежда Петровић, била прва жена са ових простора која се пасионирано бавила фотографијом, континуирано унапређујући своје знање о новом медију и градећи лични уметнички приступ у стварању фотографија. 

На изложби Надежда Петровић: с обе стране објектива, испреплетене са породичним фотографијама, представљене су и фотографије које је као пасионирани фотограф начинила Надежда Петровић и које уједно прате и њено стваралаштво. Она је објектив фотоапарата, који је купила током студија у Минхену, све до Првог балканског рата 1912. године усмеравала првенствено у правцу породичног окружења. Прихватајући идеје актуелног пикторијализма, Надежда је на појединим фотографијама креирала и својеврсне уметничке сцене попут фотографија Око гуслара или Анђа под јабуком. Поред породичних снимака насталих у различитим периодима, публици је представљен и њен ангажман као прве жене ратног фотографа у периоду Балканских и Првог светског рата.


Галерија Центра за културу "Градац" Рашка са поносом истиче гостовање Спомен-збирке Павла Бељанског из Новог Сада и ове значајне изложбе која ће омогућити публици ближе упознавање с једном од најпознатијих личности српске културе и пружити увид у још један сегмент стваралаштва Надежде Петровић, која се по својим уметничким делима и авангардним идејама сврстава у најзначајније жене 20. века.

Кустос изложбе је Јасмина Јакшић Субић из Спомен-збирке Павла Бељанског.

О изложби ће, на свечаном отварању, 9. јула у 19:30ч, говорити управница и ауторка изложбе Спомен-збирке Павла Бељанског - др Јасна Јованов, а публика ће поставку моћи да погледа до 28. јула 2016.

ДОБРОДОШЛИ у Centar za kulturu "Gradac" и Галерија Центра за културу "Градац" Рашка!

8. MUZIČKI FESTIVAL "DAN ZAUVEK"

Ove godine u periodu od 30. juna do 3. jula, biće održan 8. Muzički Festival "Dan Zauvek" . Festival od 2009. godine organizuje  Centar za kulturu "Gradac", pokrovitelj festivala je Општина Рашка, a ove godine je i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije finansijski podržalo njegovo održavanje.

Festival će zvanično početi 30. juna u 19h, izložbom SEDAM DANA ZAUVEK u  Галерија Центра за културу "Градац" Рашка, a nastaviti iste večeri muzičkim programom u Sali Doma kulture (bioskop).

Budite VEDROG DUHA - DOBROG SLUHA i KRENITE PREMA SCENI!

 

PROGRAM:

30. jun 2016. u 19.00, Galerija Centra za kulturu "Gradac"
– SEDAM DANA ZAUVEK na fotografijama Miljana Nedeljkovića i Samira Delića
30. jun 2016. u 20.00, Sala Doma kulture u Raški
– BALKAN SOUL na fotografijama Miljane Bulatović
– SIGMA (N. Pazar)
– POSVETA BLUZU – PROFESOR SALMO I PRIJATELJI & PERA DŽO (Beograd)

– Muzički film


 

1. jul 2016. u 20.00, Sala Doma kulture u Raški
– NP-KM-RA Rok scena
– R.U.LJ.A (Raška) – ŠKART (K. Mitrovica) – MAJKIN DŽEKSON – GOSPOĐO, BATE (N. Pazar)


 

2. jul 2016. u 20.00, Sala Doma kulture u Raški
EVROPA KOD NAS
– PIERO COZZI KVARTET (Italija – Srbija, K. Mitrovica)
– MIRZA REDŽEPAGIĆ FLAMENKO KVARTET (Sarajevo)
– RUUD BORGERS (Holandija) I PRIJATELJI (K. Mitrovica)


 

3. jul 2016. u 20.00, Sala Doma kulture u Raški
MI ZA EVROPU
– JAZZ DUET – SAVICA MILOVIĆ I PETAR RAKIĆ (K. Mitrovica)
– TRUMPETS AND RHYTHM UNIT (Beograd)
– ROK MISIJA – ZEITGEIST (Beograd – Dragan Jovanović Krle, Miodrag Bata Kostić i Saša Ranđelović Ranđa)

 

Најава манифестације "Дани краљице Јелене" - изложба ИСКОН - Радојка Самарџија

Благовести

Изложбом ИСКОН Радојке Самарџије, Центар за културу "Градац, званично ће најавити манифестацију "Дани краљице Јелене", посвећену жени краља Уроша, ктиторки манастира Градац,  која се од 2006. године традиционално одржава под покровитељством Општине Рашка, а  у организацији Туристичко-спортске организације Рашка, Центра за културу "Градац" и сестринства манастира Градац.

Манифестација има културно-историјски и традиционални карактер и ове, 2016, године одржаће се у термину од 10 - 12. јуна. 

***

Кроз компоновање мотива прошлости и садашњoсти на сликама Радојке Самарџије преплићу се поруке и ставови о животу. Ћирилометодска културна баштина представља темељ словенске писмености, али и целокупне културе. Богате традиције које се заснивају на мисији Ћирила и Методија, рефлектују се на различите начине готово у свим сегментима културе словенских народа. На сликама су најчешће хришћански симболи риба и круг, универзални симболи у православљу. Риба је путоказ из времена тајног проповедања хришћанске вере. Нацртана од две једноставне криве линије носи у себи дубоку симболику. Била је тајни знак распознавања хришћана у време њиховог прогона. Грчка реч ἰχθύς у себи крије почетна слова израза: Исус Христ, Божји Син, Спаситељ.

Овај тип ликовних записа је модерна представа икона и средњовековних рукописа.

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ "ГРАДАЦ" И МУЗЕЈИ СРБИЈЕ

Рашка, 12 - 21. мај 2016.

Манифестација Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, коју су 2015. године покренули национални музеји: Народни музеј у Београду, Галерија Матице српске, Природњачки музеј, Етнографски музеј, Музеј примењене уметности, Историјски музеј Србије, Музеј савремене уметности и Музеј историје Југославије, биће одржана и ове године од 12. до 21. маја.

Манифестација се, као и прошле године, одвија под покровитељством Министарства културе и информисања, а њој се ове године придружио и Centar za kulturu "Gradac" и Галерија Центра за културу "Градац" Рашка

Централна тема Манифестације "Мој музеј, мој град" бавиће се местом и улогом музеја у локалној заједници, али и укупним односом музеја, града и културног пејзажа, па зато желимо да своје суграђане, не само у што већем броју доведемо у музеј, већ да им понудимо да постану интегрални део музеја и његовог развоја. 
Само синергијом нас, музејских професионалаца и локалне заједнице, из које потичемо и којој и сами припадамо, музеји могу да разбију препреке које у свести многих, с обе стране баријере, постоје и допринесу да се и музеји и њихово окружење заједнички развијају.

 

Подсећамо вас да ће током манифестације "Музеји Србије, десет дана од десет до десет", улаз за публику бити бесплатан, сваког дана од 10 до 22 сата, на свим локацијама где ће се програм одвијати, а публика, коју очекује богат програм - изложбе, кустоска тумачења, пројекције филмова, промоције књига, концертне вечери, креативне радионице за децу и одрасле и још много тога, ће о томе увек бити благовремено обавештавана.

(Више у НОВОСТИМА....)

Изложба "МАЈОЛИКЕ" Драгане Купрешанин 8 - 22. априла 2016.

Драгана Купрешанин (1982)

Дипломирани ликовни уметник – специјалиста сликарства (ФЛУ, 2011) и графички дизајнер (ФПУ, 2008), ауторка алтернативног стрипа. Током досадашње уметничке активности, остварила је преко 200 групних и тринаест самосталних излагања у земљи и иностранству. Добитница је више првих награда из области примењене (дизајн, анимација) и ликовне уметности (цртеж). Члан је УЛУПУДС-а, УЛУС-а и УСУС-а. У статусу самосталног уметника од 2012. године. Студент je докторских академских студија на ФПУ у Београду, где је и сарадник у настави на предметима Цртање и Сликање.

 

 

 

"Драгана Купрешанин је за своју изложбу „позајмила“ мотиве са етнографских предмета са којима је она у различитим приликама била у контакту. Радови одишу спојем традиционалних етнолошких украсних елемената осавремењених и примењених на украсним керамичким плочицама, као могућим начинима повезивања традиционалног наслеђа са уметничким виђењем и стварањем."

 Ранко Баришић, етнолог и антрополог

 

 

САЗВЕЖЂЕ ОЉЕ ИВАЊИЦКИ у Рашки 27. фебруара 2016!

Пиета

Изложба „Сазвежђе Оље Ивањицки“ коју у оквиру пројекта Уметност без граница, заједнички остварују Fond Olge Olje Ivanjicki и Удружење „Уметност без граница“, до сада је приказана у Адис Абеби, Паризу, Стокхолму, Вашингтону, Њујорку, Панчеву, Београду, Прокупљу, Свилајнцу, Александровцу, на Косову и Метохији...
Оља, за живота, никада није излагала у овом делу Србије, па ће публика, захваљујући изложби САЗВЕЖЂЕ ОЉЕ ИВАЊИЦКИ коју организује Centar za kulturu "Gradac" у Галерија Центра за културу "Градац" Рашка први пут, моћи ближе да упозна вишеструки таленат ове уметнице.

УСКОРО право из Куће краља Петра у Београду стиже ИЗЛОЖБА "ВЕРА И МИЋА" у организацији Удружења "Уметност без граница" и Галерије Центра за културу "Градац"!

Вера и Мића у атељеу

Као најаву за овај догађај у нашој галерији, преносимо вам у целини текст Сузане Спасић, објављен у АвантАрт електронском часопису за уметност и културу живљења.

„U umetnosti je dobro ono što je doživljeno, što je toplo, što je napravljeno sa mnogo ljubavi, rečju, što je iskreno…“ (Mića Popović, Pogovor u katalogu samostalne izložbe Umetnički paviljon, Beograd, oktobar 1950.)

Porodični album“ bio je alternativni naziv izložbe „Vera i Mića u Kući kralja Petra“, kojom će Beograd ispratiti neočekivane sunčane novembarske dane i polako zagaziti u zimu 2015.

Vera Božičković Popović i Mića Popović dvoje su slikara koji su delili život, ali ne i stvaralaštvo. Svako je imao svoj stvaralački kolosek, svoj put i svoje izložbe. Sa kolegama istomišljenicima iz klase profesora Ivana Tabakovića sa Likovne akademije (Bata Mihailović, Ljubinka Jovanović, Petar Omčikus, Kosara Bokšan) osnovali su Zadarsku grupu. Kao pripadnici ove prve posleratne grupe koja je raskinula sa dogmatikom socrealizma i snažno uticala na području obnove modernizma, prvi su postavili pitanja o slobodi stvaralaštva. Suprotstavljeni akademizovanoj formi i tematici koja je strogo programirana, oni su tragali za sopstvenim izrazom i doživljajem umetničkog delanja. Buntovni, mladi, zapitani o odnosu umetnosti i sveta u kome nastaje, istraživali su nove mogućnosti, zagledani istovremeno u prirodu i „izlakiranu“ estetiku protiv koje su podigli glas. Nastupajući u okviru grupe na kolektivnim izložbama, zajedno su izlagali i Vera Božičković Popović i Mića Popović. Samostalno, svako je utirao svoj put.

Sa druge, privatne, strane, njihova porodična priča dovodi nas danas do sina Jovana Popovića koji je za ovu jedinstvenu izložbu uKući kralja Petra u Beogradu ustupio korpus intimnih radova svojih roditelja. Ova sentimentalna postavka prikazuje nam dvadeset dela ovog umetničko-bračnog para, među kojima susrećemo porodične portrete, posvete, lična zapažanja. Tu su prizori iz Rovinja, mali kubistički opus Vere Božičković Popović iz sredine pedesetih godina dvadesetog veka, crteži iz Njujorka, zatim i neka od najranijih ostvarenja Miće Popovića, nastala odmah nakon Drugog svetskog rata. Dela iz faze enformela ovog puta nisu izložena, ali mnoge od radova koji će do kraja novembra 2015. moći da se pogledaju u prelepom ambijentu vile u kojoj je poslednje dane dočekao ostareli kralj Petar I Karađorđević, publika nije imala priliku do sada da upozna. Ova dela govore nam o snazi svojih tvoraca, o nezadrživom duhu koji je istraživao nove granice umetnosti, ali istovremeno i o dubokom odnosu prema porodičnim vrednostima, ljubavi i samom životu o kome svedoče.

Organizator izložbeUdruženje Umetnost bez granica, već petnaest godina priređuje posebne postavke kojima promoviše našu umetnost u zemlji i inostranstvu. Autentičnost ovog omaža Veri Božičković Popović i Mići Popoviću krije se u tome da je ovo ujednoprva zajednička izložba dvoje umetnika i životnih saputnika, te predstavlja svojevrsniporodični album protkan nežnim osećanjima i njihovom ljubavlju koju su preneli na sina Jovana i njegovu porodicu. Svakako, jedinstvena postavka i jedan poseban užitak za ljubitelje umetnosti koji će se dugo pamtiti.

Izložba će biti otvorena od 18. novembra do 01. decembra 2015. godine i moći će da se poseti radnim danima od 12 do 20 časova i subotom od 10 do 14 časova."

(18.11.2015., Породични албум Вере Божочковић Поповић и Миће Поповића )

Изложба је у почетну Галерија моји да се види од 4 - 11. децембар 2015. године! 

 • Оно што је била идеја сад је реализовано!

  12. новембра 2015. свечано отворен меморијал "Рашка - ратна престоница Краљевине Србије 1915"

 • Спомен соба "Рашка - ратна престоница 2015"

  У кући Курсулића у којој се данас налазе просторије Центра за културу "Градац" и наше Галерије ускоро ће, захваљујући несебичном труду и залагању Милојка Милићевића, уредника културног програма, уједно и аутора поставке, уз велику подршку локалне самоуправе и државних музејских институција бити отворена Спомен соба „Рашка – ратна престоница 1915“ у знак сећања на период када је Рашка, пуних 13 дана, била српска престоница!

  Доказ да је пут од жеље до реализације ствар великог ентузијазма, љубави, упорности, посвећености, али и неопходне подршке!

 • Меморијални центар "Милунка Савић" - Јошаничка Бања

  Историјски музеј Србије уступио је комплетну поставку мултимедијалне изложбе "Милунка Савић - хероина Великог рата", ауторке Слађана Зарић, на трајно "удомљавање" Центру за културу "Градац", која ће убудуће бити изложена, у спомен соби Милунке Савић у Јошаничкој Бањи.
  Заједно са Милункином кућом у селу Копривница, на чијој се реконструкцији управо ради, Милунка Савић ће на достојан начин бити трајно отргнута од заборава!